Kapcsolat

Tel: +36-20/2434732

E-mail: megujulo@geo-solar.net

Skype: megujuloenergia


Referencia Látogatási és személyes konzultációs időpontok:

Hétfőtől péntekig:

9.00 - 11.00     14.00 - 16.00

Szombat és Vasárnap:

9.00 - 11.00     14.00 - 18.00

Kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontokban!

Rendszerfüggetlenség

Az energetikai megfelelés a jövőnkre tekintettel egy nehéz feladat lesz! A továbblépés érdekében, ez közös érdekünk!

 

A cél egy olyan hatékony és autonóm rendszer megteremtése,
mely képes ötvözni az ősi- és népi évszázados elemeket
a modern kor technológiai vívmányaival!

Lehetőség szerint az egyszerűségre kell tenni a hangsúlyt. Minél bonyolultabb, komplikáltabb, és szerteágazóbb egy rendszer, annál sebezhetőbb és fenntarthatatlanabb a végeredmény!

 

 

A megújuló energiát már a középkorban is kihasználták! Húst, növényeket, élelmiszert aszaltak a nap energiájának segítségével. Gabonát őröltek vízimalom segítségével, stb. Az 1800-as évek kezdetétől azonban változások történtek. Az ipari forradalom elkezdte térhódító útját, mely a mai napig tart és a folyamatos növekedésének csupán a bolygónk erőforrásainak kimerülése fog határt szabni.

A középkorban az arany készítése foglalkoztatta az embereket, mert akkor még nem voltak megfelelő tapasztalataik az anyagok ismerete terén. Az aranykutatással alkimisták, papok, és sok egyéb gondolkodású ember foglalkozott. Bár aranyat nem tudtak készíteni,de  az akkori kornak, a szerzett információval és megfelelő tudással előmozdította a kémia, a fizika, a matematika az egyéb tudományágak megismerését. Az alkimisták inkább a dolgok mélyére szerették volna ásni magukat, megismerni az egyes hatóanyagokat, izolálni őket és esetlegesen új vegyületeket állítani elő, melyeket később felhasználtak a gyógyászatban, illetve egyéb kémiai eljárásokban.

 

És mi a helyzet ma?

Hatalmas Globális számítógép rendszerekkel, milliárdos gépészeti alkalmazásokkal rendelkezünk a világ számos országában.

Egyetlen dolog közös e rendszerben: Minden függ mindentől, de legfőképpen a energiahordozó forrásától!

Egy felhőkarcoló komoly gépesítéssel rendelkezik, de ezek néhány nap alatt halott házakká válnak energiaforrások nélkül!

Ha belegondolunk abba hogy egy 2-300 méter magas épület tetejére a vizet komoly szivattyúval vagy lépcsőzetes továbbszállítással tudjuk felemelni, belátható hogy az említett épület igencsak függ az energiaforrásától!

Ez igaz ide hazai fejlett rendszerekre is!

Az autonómia a rendszerektől való elválást, a függetlenedést hordozza önmagában!

Ugyanakkor egy Autonóm ház mai tervezőink asztalain sem különböznek a gépházaktól!

Bonyolult gépészeti alkalmazásokkal, és megoldásokkal törekszenek az alkalmazások függetlenítésére, ugyanakkor az energetikai függőség, sok esetben támaszkodik a meglévő szolgáltatási szektorra!

Egyszer egyik ügyfelem kijelentette: Hogy őt nem érinti egy gázválság, mert a tartályos gázzal tud fűteni! Ráadásul neki még időjárást követő kazánja is van!

Mikor megkérdeztem hogy áram nélkül is működik? Azt a választ kaptam vissza hogy minek az áram, az PB gázzal megy!

Mikor megértettem vele, hogy az elektromos szolgáltatási rendszer leállása tartós gázhiány esetén megalapozott, és a kazánja üzemképtelen áram nélkül, akkor lefagyott a szájáról a mosoly!

Akkor mi a teendő? Mi a jó megoldás?

Törekedni kell a természetes egyszerűsítésre! Vannak megoldások, melyek segítik az autonóm gondolkodást, de nem mindegyik szolgálja a fenntarthatóságát is!

Több témában lehet elkezdeni az autonomia kérdését vizsgálni:

Ehhez a következő kérdésekre van szükségünk megválaszolni:

Mire van szükségünk, ami nélkülözhetetlen?

Vízre, Iható forrásra mindenképpen, vagy egy tisztító rendszerre, ami ihatóvá teszi a szennyezett vízbázisunkat! Ehhez is legtöbbször áramra van szükségünk, de léteznek hővel vagy nyomáskülönbséggel működő tisztító megoldások is!

Világításra, fűtésre is használnunk kell energiát!

Világítás esetében mára rendelkezésre állnak sokfajta fényforrások, de ebből is a legkisebb energiafogyasztású rendszereket kell előnyben részesítenünk!

A LED lámpa a legkevesebb energiát fogyasztja, bár fénye és megvilágító ereje hagy kérdést maga után! Egyre jobb és egyre nagyobb fénnyel rendelkeznek,viszont egyre hamarább is tönkremennek. A tervezett avulás a mai mérnöki asztalon elképzelhetetlen tartós használatra. 

Mindent pár évre gyártanak, hiszen a kapitalista fogyasztói társadalom dől össze ha az emberek nem vásárolnának és leállna a profitrendszer.

A kompakt lámpák ami a sorban követik a lehetőségeket a csökkentett fogyasztásukkal és számukra lehetséges termelhető elektromos tápellátással (átalakítás utáni elektromos inverterrel készített tárolt akkumulátoros energiával!) elérhető alkalmazások!

Kevesen tudják, hogy a kompakt csövek 240-300 volt közötti egyenárammal kifogástalanul működnek. Ezt a fajta forrást viszont több megoldással is tudjuk olcsón biztosítani otthonunkban! Sajnos ezek élettartama sem éri el a lehetséges üzemórákat.

A spot és hagyományos wolfram huzalos lámpák alkalmatlanok lehetnek a világításra nagy és pocsékló fogyasztásuk miatt!

Azonban a biztos autonóm forrás az elektromos hálózati rendszert nem használó fényforrások!

Vagy a teljesen megújult energiából táplálkozó fényforrások (ezek működése időjárás és körülmény függő) és a hagyományos elektromos forrás nélküli kombináció a biztos megoldás!

A fűtés esetében lehetséges megoldás az áram nélküli fosszilis rendszerek építése, vagy a kis áramfelvételű megújuló energiával megtámogatott fűtési rendszerek fenntartása!

A hőszivattyúk elektromos energia igénye hatalmas, így annak életszerűsége Autonomia szempontjából megkérdőjelezhető!

a meglévő fűtési rendszerek zöme, de legfőképpen a napenergiát használó rendszerek kivétel nélkül, bizonyos elektromos forrást igényelnek!

A probléma ezekkel a rendszerekkel az, hogy speciális szinuszos váltóáramú feszültséget igényelnek a bennük található villamos motorok (fizikai munkát végző elektromos gépek, berendezések) és egyszerű olcsó berendezésekkel nem lehet ezeket a meglévő hálózati áram kiváltásával pótolni! Főleg nem tartósan, olcsón!

A fűtési hő több forrásból előállítható:

napenergiából (gázban, áramban, szolgáltatott energiában ne gondolkozzunk!)

Föld hő energiájából, saját meghajtó forrás rendelkezésre állás esetén! 
(Nehéz megvalósítani)

hagyományos fosszilis fa vagy vegyes kazánból (égetéssel) lehetőleg bio és/ vagy megujuló forrásból

és megfelelően tervezett passzívház esetében a keletkező  hő hulladékból is.

Ne felejtsük el hogy adott esetben 

az elektromos energia részben , 

                a hőenergia időszakosan, 

                        és az iható víz pedig gépészei eljárások eredményeképpen, 

energia felhasználással előállítható helyileg!

Sokat tehetünk helyzetünk javításán, a valós szükségleteink takarékos felhasználásával, és veszteségeink csökkentésével is! (hőszigetelés, tényleges eszközök és tárgyak felhasználása)

További autonóm információval személyes találkozásunk alkalmával az önre vonatkozó lehetőségek kielemzésében, és épületének energetikai megtervezésének folyamán tudok segítséget biztosítani!

try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-10748026-2"); pageTracker._setDomainName("none"); pageTracker._setAllowLinker(true); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}