Kapcsolat

Tel: +36-20/2434732

E-mail: megujulo@geo-solar.net

Skype: megujuloenergia


Referencia Látogatási és személyes konzultációs időpontok:

Hétfőtől péntekig:

9.00 - 11.00     14.00 - 16.00

Szombat és Vasárnap:

9.00 - 11.00     14.00 - 18.00

Kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontokban!

Ügyfelek tapasztalatai

Fazekas Zsolt (Kelebia)

A rendszer jól működik és ki tudom vele fűteni a házam még -20 fokban is  igaz akkor egész nap raknom kell a tüzet két óránként, de még nem tökéletes.  

Ami nem is csoda hiszen fogalmam sem volt a fűtés szerelésről amikor belekezdtem, és lássuk be a hagyományostól azért jóval bonyolultabb rendszert sikerült összerakni, és amire azért kicsit büszke is vagyok a rengeteg forrasztás kócolás és al-pex csatlakozás között sehol nem volt szivárgás pedig a fűtési körben 2bar feletti nyomás van üzem közben.

-Jó tapasztalatok: (ebből talán még egyenlőre kevesebb van de ez változni fog mert a hibákra már tudom a megoldást csak ez még pénz kérdés)

-A begyújtás: (tüzelés) független a fűtéstől. azaz akár nyáron is begyújthatok 30 fokos melegben úgy, hogy nem fűtöm a házat csak a bojlert ( ami sajna még nincs, de lesz!).

-Kényelem: gyakran melózom délutános műszakban este 22:00-ig ilyenkor délelőtt felfűtöm a tartályt és este amikor fáradtan hazaérek már nem kell vele foglalkoznom és még másnap reggel langyosak a radiátorok, persze  nagy hidegben más a helyzet olyankor a feleségem még egy párszor megrakja a kazánt délután.

-Elektronikus vezérlés: most a kis módosításunk után szerintem sokkal jobb mint volt,  amúgy pontosabb és bízom benne, hogy hosszabb élettartamú mint egy hagyományos cső termosztát amivel magában nem is  lehetett volna megcsinálni ezt a kapcsolást, végül is ez az egész rendszer lelke.

-Rossz tapasztalatok, hibák: (hogy mások tanuljanak belőle és ne kövessék el ugyanezeket a hibákat).

- Első és egyben legnagyobb gondom a KAZÁN sikerült nagyon olcsón beszerezni egy használt, de jó állapotban lévő fasza kis szenes kazánt ami hát nem igazán fa tüzelésre lett kitalálva (pedig fám van nem kevés most nyáron csináltunk kb. 100mázsát igaz kicsit drága volt úgy 60ezer hazaszállítva), azért elég benne csak nyilván jóval kisebb hatásfokon. Ezt még tetézi, hogy a függőleges víztáskák miatt (a füstnek függőlegesen lefelé is kell mennie mielőtt elhagyja a kazánt) nagyobb a huzat igénye mint amit az alacsony kéményem tud. Azért sok kísérletezés után most már  tudok vele úgy fűteni, hogy folyamatosan 70C felett van a vízhőfok.

Hogy mire cserélem?

ezen sokat agyaltam és olvasgattam a kazánokról, jó lehet egy öntvény kazán (semmiképp olcsó török gyártmány, sokan szidják) talán a Viadrus, vagy amit még néztem egy Lignoterm nevű lemezkazán. Ami miatt az öntvény felé hajlok az, hogy a pufferes rendszer sajátossága, hogy a tartály felfűtése után a kazánban hasznosíthatatlanul  benne marad  a forró víz (ez van) csak nem mindegy, hogy 30liter vagy a lemezkazánban 100L  vagy a szalmabálásban 200L.

- Érdekes dolgot vettem észre amikor nem megy a fűtés és a pufferben áll a meleg víz  gravitációsan elindul a hőcserélő felé ( lehet azért mert a hőcserélő magasabban van?) és hűl, igaz szigetelve vannak a csövek de akkor is sőt elindul a meleg a radiátorok felé is (de nem ér oda) a házba belépő csöveken érezni a meleget. Talán a puffer valamelyik ágába beépített lengő visszacsapó szelep csökkentené vagy megszüntetné ezt a problémát?

- Hőcserélő:, figyelmetlen voltam és így az egyik ágban meg tud állni a levegő amit elég nehezen tud a szivattyú kidolgozni, ezt meg tudom oldani úgy, hogy az egész dobozt hőcserélőstől mindenestől elfordítom  180fokkal, de csak ezért nem bontom meg a rendszert.

- Szintén hőcserélő:, utána olvasva és a munkahelyemen a tejhűtő hatalmas szerelhető lemezes hőcserélőinek bekötését látva valószínűleg jobb hatásfokkal működne ha a puffer és a fűtés kör vize egymással szemben áramolna (ez sem nagy gond majd átkötöm).

- Elektronika: sajna (vagy nem) volt vele egy kis gond, beüzemeléskor, de szerencsére sikerült megoldani (így legalább tanultam egy kis elektronikát).

- Másik gond: szép és jól működik amíg van áram! Szerencsére ritkán van áramszünet akkor viszont segíthet egy szünetmentes táp(egy ilyet is érdemes lenne beszerezni). Viszont szinuszos szünetmentes jőhet csak szóba, mert az bírja a motoros fogyasztót! Ez nem olcsó!

- Radiátor: sikerült elég olcsón (1200ft/10cm ) acél lapradiátorokat beszereznem csak az egyik kicsinek bizonyult (csere)

szerintem érdemes amúgy is kicsit nagyobbakat venni mert a pufferből amikor már 40C körül van a hőcserélőn keresztül csak 30-35C-os meleg víz jut el a radiátorokig.

- Nedves fa: hát az csak füstöl, de nem melegít ezt tapasztalatból tudom (tavaly sikerült a hó alól összevágni a tűzifát),az a biztos ha legalább egy nyarat szárad.

- Pár tipp hogy olcsóbban megússzuk: keressük a neten az akciókat, néhány épületgépész boltot Skype-on is fel lehet hívni, konkrét tipp: a zárt kiegyenlítő tartályhoz lehet kapni nagyon spéci tartó szerkezetet, vagy a gyári tartó árának harmadáért HILTI szalagot amivel akár három tartályt is rögzíthetünk,  nagyon szuper osztó-gyűjtőket lehet kapni sok ezer forintért, de talán olcsóbb ha magunk csinálunk rövid réz csövekből  és T idomokból. Ha al-pex csövet akarunk csatlakoztatni réz vagy vas csőhöz jobban járunk ha az al-pex csövön van a külső menetes vég, nem tudom miért, de a belső menetes jóval drágább.

 

Végül magamról:

három kislányunk van

9,8 és 6 évesek,

természetesen szépek és okosak!

 

 

 

 

 

Jelenleg egy tehén telepen melózom konkrétan fejek(ez van),

Eredetileg erdőművelő-fakitermelő (röviden favágó) a szakmám ehhez még ma is profi szinten értek, sőt időnként szoktam vállalni  munkát is, legnagyobb erősségem az irányított döntés, ami jól jön amikor két épület közül kell kivágni  egy nem túl kicsi fát, szerencsére nem szédülök a magasban így ha kell felülről darabolom le a fát.

 

Ezen kívül van még nehéz- gép kezelői  bizonyítványom és vagyonőri is.

Szívesen foglalkozok még kétütemű kismotorok (Simson, Babetta) és motorfűrészek javításával, ezzel a szakmunkásban tanult géptant kamatoztatom némi zsebpénzért.

És amit még szeretnék az a kutya (bokszer) tenyésztés, ettől még sajna messze vagyok igaz van egy nagyon szép jó vérvonalú szukám  és voltak már kölykeim is, de még sokat kell tanulnom.

Üdv, mindenkinek!     Zsolti

Elérhetőségeim:-Bács-Kiskun  Kelebia
Tel.: 30/213-0306
e-mail: z-dem@freemail.hu
skype: fazekas.zsolt3